DICKSONSKA SLÄKTFÖRENINGEN

(Sifferhänvisningarna i texten syftar till släktfotot taget på Nationalmuseum maj 2004)

Kära fränder,

På bordet framför mig ligger den vackra färgbilden från vårt senaste släktmöte på Nationalmuseet den 22 maj 2004. Bredvid ligger chiffret med nummer och namn på alla deltagare, som även medföljer detta brev till er. Med nittiettan David William Lindquist längst fram på golvet blev vi, med vår förfader Bobinus Chatti som gömmer sig bakom Christoffer Lindquist (nr 90) längst bak på Rembrandttavlan, inalles nittiotvå deltagare. Jag förundras över hur Peter Jägbring (nr 23) och Per Dickson (nr 68) lever både inne i tavlan och framför den.

Arnold Helling (nr 34) var äldste deltagare och Caryl Dickson (nr 44) från Australien den mest långväga släktingen. Tack alla unga föräldrar för att ni tog med även de yngsta barnen. Nästa gång vi samlas vid "Batavernas trohetsed" bär de kanske själva mörk kostym och klanens färger!

Ett halvår senare spolades Carin Gustavsson (nr 87) och Akke Bengtsson (nr 88) ur sitt nyinköpta hus på Sri Lanka, - men överlevde, och Arnold Hellings son Aru Sandanam (nr 35) arbetade som läkare bland de sårade.

För mig blev vårt möte på Nationalmuseet, Norra kyrkogården, Biologiska museet och Solliden ett minne för livet och jag är glad att få vara släkt med alla dessa vackra och uttrycksfulla ansikten.

Under det senaste året har fyra älskade medlemmar avlidit. Kajs Tidholm (1:3:5 3:3) blev 84 år och tillhörde "den äldre, Roberts (1) gren", där många hade lätt att skriva. Hon var journalist, ofta under signaturen "Kritiska frun". Kajs har åt släktföreningen bidragit med artiklar om sin morfar Harry Dickson (1:3:5) och sin moster Annie (1:3:5 4), världsmästaren i fäktning 1918! Kajs hävdade enträget värdet av att bevara gamla brev och fotografier. Släng dem inte! Ge dem hellre till Landsarkivet i Göteborg eller till någon inom släkten som är intresserad. Skrifter eller berättelser av henne själv, hennes barn och barnbarn finns i nästan varje svenskt hem.

Vanja Dickson (2:1:3 1 P) blev 101 år gammal. En särskild berättelse bifogas detta utskick. Nitton år gamla cyklade jag och en vän i Västergötland sommaren 1961 och dök helt oanmälda upp på Vikaryd. Vanja, som var ensam hemma, fann sig blixtsnabbt: - "Välkomna, gå bara först och bada i sjön, så är middagen färdig åt er när ni kommer tillbaka". Den natten sov vi på vita lakan i var sitt eget rum!

Leila Dickson (2:6:11 2 P) blev 96 år. Hon var Rödakorssjuksköterska och pianist, som kunde spela på alla tangenterna! Dessutom var hon älskad mor till fem barn däribland mig.

Arnold Helling (2:6:2 2:2) avled den 12 mars 2005, 92 år gammal. Han hade ett rikt liv bakom sig som teplanterare och filantrop på Ceylon.

Artiklar om honom, Kajs och Leila hoppas vi ska vara färdiga till vårt nästa utskick.

En nyfödd vän har kommit till släktföreningen under 2004. Det är Tona Ellen Johanna (2:1:3 4:5:1), dotter till Åsa och Karl Dickson, släktens huvudman. Välkommen!

Tack till alla som bidrar med att hålla ihop släktbanden och särskilt tack till Maud Dickson (nr 32) och Anne-Marie Lindquist (nr 89), - nygift i somras med Christoffer (nr 90) - för att ni sköter vår hemsida, www.swedickson.nu och till Christina Dickson (nr 28) för att du håller ordning på såväl pengar som utskick. Var rädda om er allihop, det våras!

Rämen i mars 2005

William Dickson

P.S. Detta utskick sänds till alla medlemmar över 13 år, med undantag för dem som uttryckt önskemål om endast ett utskick per familj. Var god kontrollera att dina adressuppgifter, telefon och e-post är aktuella i bifogad medlemsförteckning samt på Hemsidan. Betala även medlemsavgiften så fort du kan, så vi slipper påminna. Av kostnadsskäl har vi i år bytt från Bankgiro till Postgiro med nummer 38 04 39-0. D.S.

 

 

Webmaster: Maud Dickson