VIKARYD HAR CERTIFIERAT SIG
Införd i Alingsås Kurirens bilaga Levande företag torsdag 15 maj 2003 av Anna-Karin Jansson.

Vikaryds köttbod är ingen bod längre. Företaget har renoverat och byggt ut. Satsningen innebär att företaget numera hanterar större mängder kött, och också kan sälja till restaurang och andra butiker.

Efter tio år i samma lokaler var det dags för renovering. Vikaryds köttbod, som drivs av Susanne och Peter Dickson, vågade ta steget.

De har satsat och går nu in i en ny fas i företagets utveckling. Affärsidén är fortfarande att erbjuda egen- eller närproducerat kött av nöt, lamm och vilt.

– Nu gällde det lite att vinna eller försvinna, menar Susanne Dickson. Lokalerna var urvuxna och det var dags för nästa steg. Då valde man att bygga ett hus inne i huset. Vikaryds köttbod har dessutom anställt en styckare som kommer att arbeta i företaget. På sikt planerar man också för att få avlastning i butiken.

Godkända lokaler
– Vi har en stark etablering på marknaden och våra kunder kommer från Alingsås och en radie på fem till sex mil runt här, säger Susanne Dickson.

I och med de nya lokalerna, som innefattar ny butiksyta, nya kyl- och frysrum och personalutrymmen, har Vikaryd certifierat sig/fått godkända lokaler för att få sälja till butik och restaurang också.

Investeringen är i tvåmiljonersklassen, och har genomförts med hjälp av förädlingsstöd som är 30 procent av investeringen.

Vikaryds köttbod samarbetar med ett slakteri i Dalsjöfors och ett i Nossebro, där all korv görs. – Slakten är jätteviktig. Djuret får inte stressas.

Förfina sortimentet
– Med den nya styckaren och på sikt avlastning i butiken kommer jag att få mer tid att utveckla företaget, säger Susanne Dickson, som idag till hundra procent, och mer, arbetar i produktionen och skötseln av djuren.

– Jag ska lägga mer tid på kundvård, söka nya kunder och arbeta med att förfina sortimentet, berättar hon.

Det handlar bland annat om att
ta fram nya produkter. Att kunna
erbjuda mer olika köttdetaljer. När vi besöker Vikaryd finns här 130 lamm och 22 kalvar och
fler är på väg.

– Vi säljer nu också kött från näraliggande gårdar som arbetar på samma sätt som vi, och där vi vet
att vi kan stå för kvaliteten i köttet, säger Susanne Dickson. På så sätt kan vi leverera året runt, säger
hon. Bra djurhantering lönar sig. – Vi har glada djur, det märks på köttet, menar Susanne Dickson.


Många djur. Susanne Dickson arbetar med djuren på Vikaryd. Lammen kan ibland behöva en extramamma.


LEVANDE FÖRETAG, Vikaryd och Susanne Dickson har öppnat sin nya köttbod i renoverade lokaler

 

 

Webmaster: Maud Dickson