SLÄKT- OCH ÅRSMÖTE PÅ STEGEBORG 26 OCH 27 MAJ 2006
Idala 2006-07-11
Birgitta Lundin

På vägen upp från Tjolöholms slott till Stegeborg kom vi i vårt samtal ofta tillbaka till vilken glädje och förmån det var, att som icke-släktingar få ta del av den dicksonska släktens intressanta historia genom era personliga berättelser och minnen. För Christina Fermheden och Maria Försell-Six är det förstås en tillgång i deras arbete,


Britt Danielsson med medhjälpare Catrin Kjellström och Christoffer Sjögren som servade oss i två dagar.

inte minst i de dramatiska guidningarna på slottet, där de personifierar fru Dickson och ”Grevinnan” (Blanche Bonde).
För mig, Birgitta Lundin, är det en källa till glädje, kunskap och stimulans – ännu mer nu när jag i en roman försöker ge en personligare bild av ovannämnda starka kvinnor och deras dramatiska historia på Tjolöholm.

En lika stor förmån är att få umgås med släktens nu levande starka personligheter. Och ju fler släktmedlemmar man lär känna, desto klarare framstår det, att generna i klanen Keith och släkten Dickson alstrar framgångsrika, orädda, målinriktade (och utåtriktade) människor som också – tycks det – alla är försedda med en underfundig och intelligent humor. Det verkar inte spela någon roll om ni föds i Sverige, England eller Skottland heller, släktdragen framträder tydligt för oss som ser er utifrån. Och det är lika tydligt, att ni drar till er partners med samma egenskaper, så ättlingarna är garanterade dubbel uppsättning, vilket ju bådar gott för framtiden!


Här bor numera Alice Danielsson (2:6:3 4:3), Britts svärmor
Huvudbyggnaden skymtar i bakgrunden.

Efter Alice död 6 mars 2013 fanns denna artiklar att läsa


Bilden tillhör Stegeborg AB

Länkar: www.stegeborg.se
www.wadbring.com/historia/undersidor/stege2.htm

 

 

 

Webmistress: Maud Dickson