Bilden tillhör Stegeborg AB

Stegeborgs slott – en inspirerad guidning
 

Britt Danielsson, som verkar kunna och hinna med hur mycket som helst, tog oss med på en synnerligen inspirerad och entusiasmerande guidning på Stegeborgs slottsruin. Regnet, som förföljt oss, gav slutligen upp inför solens envisa försök till frambrytande genom molnen. En strålande utsikt bredde ut sig framför oss med glittrande vatten (Slätbaken), vackra vita segel mot den blå himmelen och näktergalens sång välkomnade oss, som stretade uppför kullen till borgen. Vi blev uppmanade att lukta på en viss buske på vägen – vild spansk körvel som både doftar och smakar lakrits (eller snarare anis).  Under medeltiden fanns en stor örtagård i borgträdgården. Växter var ju det man använde till mediciner, kryddor, färger och droger.


Välkomna in säger Britt


Spansk körvel

Men inte kan väl den spanska körveln vara en kvarleva från denna gamla örtagård? Säker kan man inte vara… I vart fall finns även nu en örtagård, anlagd av familjen Danielsson, men alldeles ”modern”, där förhoppningsvis giftiga växter, som förr säkert erbjöd ”praktisk” användning, lyser med sin frånvaro.

Borgen anlades redan på 1200-talet, men nämns för första gången i skrift 1310. Efter att kung Birger Magnusson (Ladulås’ son) har lämnat sina båda bröder Erik och Valdemar att dö, inlåsta efter Nyköpings gästabud, går deras vänner till väpnat uppror mot Birger. Han har förskansat sig på Stegeborg, men när det börjar brännas lämnar han borgen att försvaras av sin 12-årige son och riddaren Johan Brunke.

Dessa tillfångatas och halshuggs på Brunkebergsåsen. Om detta skaldas i en rimkrönika.


På väg upp till guidningen. I förgrunden ruinens murverk och den spanska körveln. I bakgrunden färjan över till vandrarhemmet och campingplatsen

Längre fram föds den blivande Johan III på slottet, och hans dotter, Anna Vasa, var en av de personligheter som bebodde slottet. När Britt hade hunnit hit i sin fängslande berättelse kom jag äntligen på en ljus idé, jag startade bandspelaren. Så härifrån är berättelsen nedskriven så gott som direkt efter Britts ordalydelse:

 
Britts guidning var helt fantastisk. Om jag haft en sådan lärare i historia.....

Fortsättning på nästa sida

 

 

Webmistress: Maud Dickson