Plumpudding

Vanligtvis brukar man
göra plumpuddingen redan i oktober, november månad, men
denna gjordes i början av februari.
225 g
smör (alternativt njurtalg)
100 g vetemjöl
225 g brödsmulor
½ tsk kanel
½ tsk mald muskot
1/4 tsk mald nejlika
1/4 tsk mald koriander
450 g farinsocker
225 g sultanrussin
500 g russin
250 g kanderad ingefära
100 g skållad, hackad mandel
1 rivet skal av apelsin
1 rivet skal av en citron
1 skalat, sönderhackat äpple
4 ägg
4 msk rom
1,5 dl portvin
1,5 dl porter |
Blanda samman smör,
mjöl, brödsmulor, kryddor och farinsocker. Tillsätt
russinen, ingefäran, mandeln, äpplet och det rivna
skalet av apelsin och citron. Vispa äggen i en skål,
häll i rom, portvin och porter. Häll sedan över denna
äggblandning i den
första blandningen. Blanda ordentligt. Medan man rör om
med sleven får man önska sig något. Men säg det inte
högt, bara tyst för dig själv.
Låt smeten stå
övertäckt över natten.
Värm ugnen till 175
grader. Skeda upp smeten i smorda ugnsfasta formar. Täck
med aluminiumfolie. Grädda i vattenbad 2 timmar. Låt
svalna och förvara kallt.
Innan serveringen
ska puddingen värmas
upp.
Vid serveringen:
Lägg upp en portion på resp. tallrik. Häll upp cognac
(alt. whisky eller rom) i en matsked. Håll skeden över
en ljuslåga till spriten fattar eld. Häll den brinnande
vätskan över plumpuddingen. Rör om. Var försiktig med
elden! Använd t ex en metallbricka som underlag. Till
plumpuddingen kan också serveras vispad grädde och gärna
smaksatt med konjak
Lycka till
Elsie Dickson 2:6:11 2:4
|