RECEPT FÖR
MAGSJUKA
Det här receptet mot
magont fann min syster Caroline Prabert f Danielsson
(2:6:3 4:3:5), i mormorsmors, Alice Cervin f Dickson,
2:6:3, skrivbord. Kanske något för hemsidan? Hon fann
även hennes medlemskort i nykterhetsrörelsen. Så Fernet
Branca som botemedel mot magont var väl uteslutet.
Tack för en mycket trevlig hemsida,
Med vänlig hälsning, Michael, 2:6:3 4:3:4

Cervin, Carolina
Marika Alice, född Dickson 1859-1929 (2:6:3).
Filantrop.
Startade Fristad, (hem för vanartiga flickor). Välgörare
inom många sociala inträttningar och anstalter bl.a.
Romanäs. De bodde i eget hus på Östermalm. Sitt varma
hjärta hade hon ärvt av sin mor Charlotte f. Dudgeon
(2:6 P) och pappa Axel (2:6).
Alice
Cervins Gelé för magsjuka
1 kg oxkött
4 kalffötter
1 fullvuxet höns
Dessa kokas en
eftermiddag med 5 liter vatten, 0,15 gram salt och
skummas flitigt. Under den sista timmen af kokningen
tillsättes en liten gädda. Geléet ställes att svalna
över natten.
På morgonen afskummas fettet, geléet uppstjälpes och man
griper sig nu an med att klara det. För detta ändamål
värmes geléet långsamt och sedan det blifvit flytande
tillsättes 6 vispade ägghvitor jämte de till dessa
hörande skalen, sönderkrossade. Geléet får nu lindrigt
koka tills större flockar af äggvita utfalla och geléet
har en vinklar färg. Härefter aflyftes det och får stå
tills det fullständigt klarat sig. Nu filtreras det
genom en förut fuktad serviet, som blivit utspänd öfver
en omstjälpt stol. Har man sålunda erhållit ett vackert,
klart filtrat, tillsättes 50 gram Liebigs köttextrakt
och geléet hälles i formar och ställes att svalna i
källaren
|